pengumuman


anda semua dijemput untuk membaca dan memahami artikel 15 tips blogging terbaik yang dihasilkan daripada himpunan 15 artikel-artikel tip blog yang ringkas di blog saya ini. klik sini, 15 tips blogging terbaik untuk dimanfaatkan

baca juga lelaki ini masih bersabar walaupun badan dibakar untuk renungan bersama
gravatar

cara meningkatkan keghairahan“Ish, takkan ana pulak. Orang lain ramai lagi, pilih orang lain la.” itulah jawapan yang sering kita berikan apabila kita diminta untuk menjadi seseorang yang dipertanggungjawabkan, terutamanya berkenaan dakwah.


Ayat “ana tak layak,” atau ”ana baru lagi” akan menjadi mangsa apabila kita beralasan.
Maka sebelum lebih banyak ayat yang akan menjadi mangsa, ada baiknya kita renungkan semula apa yang difirmankan oleh Allah berkenaan dakwah.
“Kamu adalah sebaik-baik ummat yang dilahirkan untuk (kemaslahatan) manusia, kamu MENYURUH (mengajak)kepada yang ma’ruf (kebaikan) dan kamu
MENCEGAH dari kemungkaran serta kamu BERIMAN dengan Allah”. (Surah Ali-’Imran: Ayat 110)


Maka tiga perkara ini (ajak kepada kebaikan, cegah dari kemungkaran dan memelihara diri) apabila dilaksanakan oleh seorang muslim, layaklah dia tergolong daripada ‘Umat Terbaik’ yang Allah anugerahkan.


Cuma yang menjadi persoalannya adalah sejauh manakah kita tergiur dengan tawaran yang Allah janjikan?


Ataupun dengan persoalan yang lain sejauh manakah pula kita yakin kepada tawaran yang Allah sediakan?


MANA MEREKA YANG YAKIN DENGAN TAWARAN ALLAH


Apabila Allah berfirman dengan firman yang seperti ini,

“Dan adapun orang yang takut memikirkan kedudukannya di sisi Tuhan-Nya, dan ia melarang dirinya dari memperturutkan kemahuannya, maka syurga itulah kelak yang akan menjadi tempat menetap……(Surah Al-Nazi’at: Ayat 40-41), boleh jadi kita kurang ghairah dengan tawaran Allah kerana akal kita tidak dapat membayangkan betapa nikmatnya kelazatan yang akan Allah berikan apabila kita bersegera menuruti suruhan-Nya.


Tetapi adakah juga ‘boleh jadi’ jika apabila Allah berfirman dengan firman yang sebegini,

 “Dan katakanlah: “Beramallah kamu maka sesungguhnya Allah akan melihat amal
kamu, serta Rasul-rasul-Nya dan orang-orang yang beriman. Dan kelak kamu akan
dikembalikan kepada Allah, yang mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu, apa yang di dunia ini selalu kamu kerjakan.”
(Surah Al-Taubah: Ayat 105), sedangkan kita masih tidak beramal?


Saya katakan ‘tak boleh jadi’.


Tak boleh jadi kerana kita mengaku beriman kepada Allah, tetapi apabila Allah menyuruh kita beramal, kita tidak melakukannya pun.


Mana bukti keimanan yang kita canangkan selama ini?


Tidak malukah nanti apabila kita dikembalikan kepada Allah, Allah memberitakan kepada kita tentang amalan-amalan kita sendiri, sedangkan semuanya kotor dan menjijikkan?


Oh, saya tersilap. Bukannya kita tidak malu untuk amalan kita dibentangkan, tetapi kita sebenarnya tidak yakin pun amalan kita akan dibentang.


Begitukah wahai sahabat?


JANGAN BEGITU. SYURGA PASTI SANGAT MANIS.


Janganlah kita sampai tidak yakin dengan janji Allah kerana Allah sekali-kali tidak akan memungkiri janji-Nya. Percayalah cakap saya.


Tetapi, jika tidak mahu percaya kepada saya, percayalah kepada Rasulullah SAW.


Percayalah kepada Rasulullah SAW apabila baginda berpesan,

“Barangsiapa yang takut kepada Allah, tentu ia tidak akan maju-mundur. Barangsiapa yang tidak maju-mundur tentu akan sampai ke tempat tujuan. Ketahuilah, bahawa barang dagangan Allah itu mahal, Ketahuilah, bahawa barang dagangan Allah itu ialah syurga” (Hadith Riwayat: Tirmidzi dan Al-Hakim).


Sekali lagi, percayalah kepada Muhammad Utusan Allah ini apabila baginda bersabda,

“Iman itu bukanlah angan-angan dan juga bukan perhiasan: tetapi Iman itu adalah sesuatu yang menetap di dalam hati, dan dibenarkan dengan amal.” (H.R. Ad Dailami)


Percayalah kepada Nabi Muhammad SAW kerana baginda adalah utusan daripada Allah kepada kita.


Percayalah kerana percaya itu adalah iman. Twitter
Facebook

kesejahteraan ke atas orang-orang yang mengikut jalan petunjuk