pengumuman


anda semua dijemput untuk membaca dan memahami artikel 15 tips blogging terbaik yang dihasilkan daripada himpunan 15 artikel-artikel tip blog yang ringkas di blog saya ini. klik sini, 15 tips blogging terbaik untuk dimanfaatkan

baca juga lelaki ini masih bersabar walaupun badan dibakar untuk renungan bersama
gravatar

khutbah Rasullullah mengenai menghadapi bulan Ramadhan

Assalamualaikum.


Saya rasa kita semua patut dengar khutbah nabi kita mengenai cara kita menghadapi dan menyambut bulan Ramadhan yang mulia ini.
Jadi di sini saya lampirkan terjemahan teks khutbah tersebut untuk sama-sama kita hayati.Wahai manusia!

Sungguhnya telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkat, rahmat dan maghfirah(keampunan).Bulan yang paling mulia di sisi Allah.Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama.Malam-malamnya adalah malam-malam yang paling utama.Jam demi jamnya adalah jam-jam paling utama.Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakan oleh-Nya.Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih,tidurmu ibadah, amal-amalmu diterima dan doa-doamu diijabah(dimakbulkan).Berdoalah kepada Allah Rabb-mu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan puasa dan membaca Kitab-Nya(Al-Quran).


Celakalah orang yang tidak mendapat keampunan Allah di bulan yang agung ini.Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu,kelaparan dan kehausan di hari kiamat.Bersedekahlah kepada kaum fuqara(fakir) dan masakin(miskin).Muliakanlah orang-orang tuamu, sayangilah yang muda,sambungkanlah tali persaudaraanmu,jaga lidahmu, tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya.Kasihilah anak yatim nescaya kamu dikasihi manusia dan anak-anak yatimmu.

Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu.Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu-waktu solatmu kerana itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah 'Azza wa Jallaa memandang hamba-hamba-Nya dengan penuh kasih sayang.Dia(Allah) menjawab doa mereka ketika mereka menyeru-Nya,menyambut mereka ketika mereka memanggil-Nya dan mengabulkan mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia !

Sesungguhnya diri-dirimu tergadai karena amal-amalmu,maka bebaskanlah dengan istighfar.Punggung-punggungmu berat karena beban (dosa)mu maka ringankanlah dengan memperpanjangkan sujudmu.KetahuilahAllah Ta'ala bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahwa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud,dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al 'alamin.

Wahai manusia !

Barangsiapa diantaramu member makan berbuka puasa kepada orang-orang mukminin yang berpuasa di bulan ini,maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak(hamba) dan ia diberi ampunan atas dosa-dosanya yang lalu.(Sahabat-sahabat bertanya, "Ya, Rasulullah! Tidaklah kamisemua mampu berbuat demikian".Rasulullah meneruskan:Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma.Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.

Wahai manusia !

Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati (melintasi) titian Sirat pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya(pegawai atau pembantu) di bulan ini,Allah akan meringankan pemeriksaan-Nya di hari Kiamat.Barangsiapa menahan kejelekannya di bulan ini,Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia berjumpa dengan- Nya.Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini,Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.Barangsiapa menyambungkan tali persaudaraan (silaturrahim) di bulan ini,Allah akan menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.Barangsiapa melakukan solat sunat di bulan ini,Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.Barangsiapa melakukan solat fardhu baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardhu di bulan yang lain.Barangsiapa memperbanyakkan solawat kepadaku di bulan ini,Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan meringan.Barangsiapa di bulan ini membaca satu ayat al Quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam al Quran pada bulan- bulan yang lain.

Wahai manusia !

Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagimu maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu.Pintu-pintu neraka tertutup maka mohonlah kepada Rabbmu untuk tidak akan pernah dibukakan bagimu.Syaitan-syaitan terbelenggu maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.Amirul Mukminin karamallahu wajha berkata,"Aku berdiri dan berkata, ya Rasulullah! Apa amal yang paling utama di bulan ini ?"Jawab Nabi' "Ya Abal Hasan ! Amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan Allah.


Alhamdulillaahi rabbal 'aalamiin.

Bacalah dengan baik-baik pesanan nabi kita ini. Semoga dengan menghayatinya akan meningkatkan keghairahan kita dalam mengejar piala takwa yang dijanjikan sebagai hadiah Ramadhan ini.

sumber: http://www.facebook.com/notes/faris-hana-ismail/khutbah-rasulullah-dalam-menyambut-ramadhan/197034537017475

Twitter
Facebook

kesejahteraan ke atas orang-orang yang mengikut jalan petunjuk