pengumuman


anda semua dijemput untuk membaca dan memahami artikel 15 tips blogging terbaik yang dihasilkan daripada himpunan 15 artikel-artikel tip blog yang ringkas di blog saya ini. klik sini, 15 tips blogging terbaik untuk dimanfaatkan

baca juga lelaki ini masih bersabar walaupun badan dibakar untuk renungan bersama

Archive for August 2011

gravatar

tema hari kebangsaan 2011 dan sambutan kemerdekaan ke 54

Assalamualaikum.




tema hari kebangsaan Malaysia, sambutan kemerdekaan ke 54, hari merdeka 2011, tema kemerdekaan ke 54, hari kebangsaan Malaysia 2011, lagu kebangsaan, tarikh sambutan kemerdekaan, gambar merdeka, lokasi dataran merdeka, logo poster kemerdekaan, tokoh kemerdekaan tahun ini, sambutan merdeka ditunda ke 19 september, sejarah kemerdekaan negara, gambar tunku abdul rahman, kemerdekaan malaysia 2011




Tema hari kebangsaan negara kita Malaysia pada tahun ini yang bakal di sambut pada 16 Julai menggantikan tarikh sambutan biasa iaitu 31 Ogos disebabkan perayaan Aidilfitri yang berlangsung pada masa ini ialah '1Malaysia: tranformsi berjaya, rakyat sejahtera'.




Tema pada tahun ini tidaklah terlalu aneh kerana ia adalah kesinambungan daripada tema hari kebangsaan negara pada tahun lepas yang juga bercakap mengenai 1Malaysia, sebaliknya tema ini bermula aneh sejak mula diperkenalkan pada tahun lepas.




Tak apalah, mari kita baca ulasan Presiden PAS mengenai hari raya yang pada saya ia secara umumnya juga menyentuh mengenai kemerdekaan negara kita.



Twitter
Facebook
gravatar

10 amalan sunat/sunnah rasulullah berkaitan hari raya aidilfitri

Assalamualaikum.


10 amalan sunat aidilfitri, amalan sunnah rasulullah, amalan-amalan bulan syawal, kemuliaan hari 1 syawal, hadis kelebihan solat sunat aidilfitri, kelebihan amalan hari raya puasa, hadis berkenaan aidilfitri, fadhilat/fadilat berkaitan hari raya aidilfitri, kisah di hari raya, amalan terbaik, doa solat sunat, lafaz takbir raya, bolehkah ucap selamat hari raya, ucapan raya di perantauan 2011 M/1432H

Kala Kemeriahan Syawal, marilah kita berkongsi sedikit ilmu berkenaan 10 amalan sunat berkaitan Aildilfitri yang diamalkan Nabi kita Muhammad SAW sebagai sunnah baginda dan para sahabatnya. Semoga sedikit maklumat ini menjadi pendorong kepada kita semua untuk memaknakan Aildilfitri dari sambutan adat kepada menjadi sebuah ibadah yang di situ terdapat keredhaan Allah. Jom ikuti apakah yang terdapat di dalam sebuah risalah yang terselit semasa membaca blog mata hati mekar untuk saya kongsikan buat tatapan kita bersama-sama.



1. Bertakbir
Takbir pada hari Aidilfitri bermula ketika terlihatnya anak bulan dan berakhir setelah selesainya imam membaca khutbah. Disunatkan juga  untuk kita bertakbir di sepanjang perjalanan dari rumah menuju ke masjid utk menunaikan solat aidilfitri.

Twitter
Facebook
gravatar

panduan cara solat sunat hari raya aidilfitri

Assalamualaikum.


panduan solat sunat hari raya puasa, lafaz niat solat sunat hari raya, cara solat raya aidilfitri, kaifiat sembahyang raya JAKIM, JAIS, MALAYSIA 1432 H/2011M, cara-cara sembahyang sunat aidilfitri, rukun solat, khutbah raya, waktu solat hari raya, youtube sembahyang raya, doa-doa di hari raya, terjemahan doa, amalan sunat aidilfitri, fadhilat dan kelebihan sembahyang raya, hukum solat sunat aidilfitri, bolehkah sembahyang seorang diri, bilangan takbir raya


baca ni tengok ada apa


Solat Sunat Hari Raya merupakan antara solat sunat yang dilakukan pada Hari raya AidilFitri atau Hari Raya AidilAdha. Ia mula disyariatkan pada tahun pertama hijrah.


HUKUM MENGERJAKAN

Solat Hari Raya Aidil Fitri dan Aidil Adha hukumnya adalah sunat Muakkad yang mana sangat-sangat dianjurkan kerana Rasulullah sentiasa mengamalkan Solat Hari Raya ini selama baginda hidup.

Twitter
Facebook
gravatar

(download PDF) teks khutbah hari raya Aidilfitri 2011M/1432H

Assalamualaikum.




Koleksi khutbah hari raya, rukun khutbah hari raya, syarat, teks khutbah hari raya aidilfitri, khutbah nabi muhammad, senarai khutbah raya, download teks khutbah, khutbah hari raya aidilfitri JAKIM, JAIS, perutusan khutbah adilfitri, khutbah aidiladha, dua hari raya, khutbah raya puasa ramadhan.



baca ni tengok ada apa



(klik)FORMAT PDF UNTUK CETAKAN KHATIB

khutbahhajah-aidilfitri

Allah Maha Besar, Allah Maha Agung, Allah Maha Segalanya. Allahu Akbar, Wa Lillaahil Hamd.

Twitter
Facebook
gravatar

hantar kad ucapan raya online | kad raya facebook | muhasabah aidilfitri

Assalamualaikum.


hantar kad ucapan raya online, kad raya facebook, kad raya elektronik, Download kad ucapan Hari Raya Aidilfitri 2011M/1432H, Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Kad Hari Raya Aidilfitri Online, Tempahan Kad Raya, Download Kad Raya, Kad Raya Percuma, Kad Raya Online Free Download, Tempah Kad Raya, Kad Raya Kartun, koleksi Ucapan Raya, hantar kad raya ke emel dan facebook.



Untuk menghantar kad raya siber secara online ke emel sila klik sini, http://media.mmu.edu.my/gong/postcard/index.raya.shtml

Untuk aplikasi kad raya melalui facebook di sini, http://www.facebook.com/apps/application.php?id=77593285012




Selamat Hari Lebaran, Minal ‘aideen wal faaizeen… bait-bait lagu raya ini sedang berputar berulang-ulang kali di radio. Ucapan yang sama juga kerap tercoret di kad-kad raya sama ada yang bersetem, atau yang dikirim secara elektronik.

Namun, pernahkah kita benar-benar memikirkan erti di sebalik pengucapan tersebut? Terfikirkah kita betapa besarnya makna di sebalik ungkapan itu? Atau sekali lagi, ia hanya ucapan tanpa makna, seperti Assalamualaikum yang gersang dari rasa sebuah doa, atau Insya Allah yang hanya kosmetik untuk cadangan memungkiri janji? Fenomena kata-kata tanpa makna ini memang sudah lama wujud, sudah lama berlaku.

Twitter
Facebook
gravatar

artikel puasa ramadhan | kesilapan orang ramai dalam berpuasa

Assalamualaikum.




Ini adalah artikel puasa ramadhan setahun yang lepas, tetapi diberi sentuhan baru agar kita sama-sama dapat mengambil manfaatnya. Jika anda berpuasa hari ini, maka ada baiknya risalah ini anda baca dan renungkan.




Berkenaan puasa, Nabi kita telah memberi peringatan dengan sabda baginda:
“Betapa ramai orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga.”


rujukan gambar di sini




Twitter
Facebook
gravatar

fakta berkenaan hari raya Aidilfitri di Malaysia 2001M/1432H



Hari Raya Aidilfitri
Nama rasmiHari Raya Aidilfitri, Hari Raya Puasa, Bahasa Arabعيد الفطر'Ayd al-Fiṭr
Juga dinamakanHari Raya Fitrah, Eid, Idul Fitri, Lebaran (Indonesia), Shemai Eid (Bangladesh), Ramazan Bayramı (Turki)
Disambut olehUmat Islam seluruh dunia, juga bukan muslim di negara Muslim
JenisPerayaan agama
KeutamaanMenandakan berakhirnya bulanRamadhan, bulan puasa
Tarikh1 Syawal
Tarikh 201010 September
Tarikh 201131 Ogos
Tarikh 201219 Ogos
PerayaanMenghias, menziarahi keluarga dan sahabat taulan, memasang lampu pelita, balik kampung
AmalanSolat
Berkaitan denganHari Raya Aidiladha, perayaan umat Islam lain, yang disambut 70 hari kemudian

Beberapa fakta berkenaan hari raya Aidilfitri di Malaysia















Beberapa fakta berkenaan hari raya Aidilfitri di Malaysia




















Beberapa fakta berkenaan hari raya Aidilfitri di Malaysia




***kali kedua saya demam untuk Ramadhan tahun ni...



Twitter
Facebook
gravatar

JOM JOIN BLOGLIST AIDILFITRI BEN ASHAARI

Assalamualaikum.


Blog ni adalah untuk motivasi, muhasabah diri, pandangan peribadi berkenaan isu-isu terkini dan artikel-artikel yang dirasakan bersesuaian.


Contoh artikel-artikel saya untuk pengenalan anda.







Selamat berkenalan.


Sesiapa berminat nak tukar link sila maklum di kotak komen di bawah. Jika blog anda bersesuaian, saya akan masukkan di bloglist 7 Julai yang akan dikemaskinikan nanti.


InsyaAllah

Twitter
Facebook
gravatar

amalan zikir dan doa malam lailatul qadar 1432H/2011M | 1000 bulan

Assalamualaikum.




Lailatul Qadar adalah nama suatu malam yang diperuntukkan khas kepada muslimin pada bulan Ramadhan (tahun ini 1432 H/2011 M) sebagai bonus yang Allah berikan kepada mereka untuk melipatgandakan pahala melalui amalan-amalan sama ada solat, tilawah, zikir, doa dan lain-lain pada malam yang dinamakan lailatul qadar tersebut.



Sebagai panduan menurut hadis-hadis yang sohih, baginda nabi akan mempertingkatkan amalan baginda pada 10 malam terakhir ramadhan disebabkan antaranya kerana pada salah satu daripada waktu itulah tibanya malam yang lebih baik daripada seribu (1000) bulan.


amalan zikir dan doa malam lailatul qadar 1432H/2011M malam yang lebih baik daripada seribu (1000) bulan
undefined
amalan zikir dan doa malam lailatul qadar 1432H/2011M malam yang lebih baik daripada seribu (1000) bulan

Twitter
Facebook
gravatar

betulkah berita facebook akan dihack oleh anonymous 5 November ini?

Assalamualaikum.


Saya terbaca status seorang kenalan di wall facebook yang mengatakan terdapat berita bahawa Facebook akan dihack oleh anonymous pada 5 November ini.


Katanya, berdasarkan keterangan yang diberikan oleh pihak Anonymous, mereka menganggap facebook sebagai SPY kepada kerajaan dengan menjual identiti para penggunanya. Selain itu semua aktiviti mereka di facebook akan diperhatikan walaupun jika akaun tersebut telahpun diDELETE. Ini kerana tidak semua maklumat di dalam akaun hilang apabila ‘diDELETE’ sebaliknya semua maklumat tersebut masih berada di dalam genggaman facebook lagi.. 

betulkah berita facebook akan dihack oleh anonymous 5 November?

Twitter
Facebook
gravatar

mencari Lailatul Qadar | tanda-tanda malam Al-Qadr 2011 yang perlu difahami sebaiknya

Assalamualaikum.



Mengenai mencari malam Al-Qadr dengan melihat kepada tanda-tanda yang wujud pada malam yang bernama Lailatul Qadar tersebut, kita sering mendengar kata orang seperti lihat pada sebelah paginya – tidak sejuk, tidak panas. Tidak terang dan agak redup. Kata yang lain, ada air yang membeku. Tidak ada salakan anjing. Suasana tenang luar biasa. Syahdu dan sayu, dakwa sebahagian yang lain.
Sayangnya, kita lebih terfokus mencari dengan melihat tanda-tanda mendapat Al Qadar pada alam, pada pokok, air dan lain-lain yang berada di luar diri. Sedangkan tanda mendapat Al Qadar itu ada pada diri sendiri. Bukankah mereka yang bertemu dengan malam Al Qadar amat bertuah kerana doa, taubat dan hajatnya “diangkat” oleh para malaikat lalu dimakbulkan Allah? Jadi, jika seseorang mendapat Al Qadar tentu jiwanya lebih tenang, akhlaknya menjadi lebih baik dan ibadahnya (sama ada habluminallah dan habluminannas) bertambah lebat. 

Twitter
Facebook
gravatar

download koleksi lagu raya aidilfitri himpunan album 2011-1970 | muhasabah ramadhan

Assalamualaikum.


Sebagai muhasabah kita, bila wujudnya artikel-artikel yang sediakan link untuk download  koleksi lagu raya aidilfitri melalui himpunan album-album 2011 hingga 1970, menunjukkan puasa ramadhan tahun ini sudah hampir berakhir.


Saya katakan hampir maka bermakna belum sampai tetapi dah dekat. Bulan ramadhan tahun ini hampir berakhir.


Twitter
Facebook
gravatar

hari nuzul Al-Qur'an 2011 17 Ramadhan | jangan salah faham


“Ustaz, Al-Quran sebenarnya turun berapa hari bulan?” tanya seorang penghantar emel.

“Kami puas berbalah tentang tarikh sebenar Nuzul al-Quran” kata seorang yang lain pula. (Nuzul Al-Qur’an pada 17 Ramadhan atau Perang Badar sebenarnya)



Hairan.

Semasa saya belajar subjek Ulum al-Quran dahulu, kita diberitahu bahawa al-Quran turun secara berperingkat. Ada kata satu. Ada kata dua, ada kata tiga. Ramainya berpendapat satu atau dua. Tarikhnya pun diperselisihkan ulamak sama seperti banyak isu tarikh yang lain, sebagai menunjukkan kepada kita persoalan tarikh tidak pernah menjadi agenda penting generasi Islam yang awal kecuali dalam beberapa perkara yang asas sahaja.
                                                                         hari nuzul Al-Qur'an 2011 17 Ramadhan | salah faham 
                                                                  Unfaithfulby ~Siilin

Twitter
Facebook
gravatar

Nuzul Al-Qur’an pada 17 Ramadhan atau Perang Badar sebenarnya

Assalamualaikum.


Benarkah Nuzul Al-Qur’an terjadi pada 17 Ramadhan seperti yang difahami oleh sebilangan umat Islam? Bagaimana pula dengan peristiwa perang Badar?


Jawapan saya ialah, ulama kita berselisih pendapat mengenai persoalan Nuzul Al-Qur'an ini. Adapun tarikh berlakunya peperangan pertama umat Islam iaitu perang badar hampir semuanya berpakat menyatakan ia berlaku pada tarikh 17 Ramadhan tahun kedua Hijrah.



Menurut riwayat yang lebih kuat mengatakan Nuzul Qur’an pada 17 Ramadhan adalah tidak tepat.




Twitter
Facebook
gravatar

batal puasa kerana keluar mani | sengaja | onani

Assalamualaikum.


Soalan: saya terkeluarkan air mani dengan sengaja pada malam hari..adakah puasa saya terbatal pada siang hari..dan bolehkah saya meneruskan puasa saya?




Jawapan: yang dimaksudkan dengan batal puasa adalah apabila kita sedang berpuasa. adapun pada waktu malam belum lagi berpuasa. tidak seperti perempuan yang haid, berjunub tidak menghalang lelaki daripada berpuasa. puasa boleh diteruskan pada siang hari tetapi wajib mandi untuk membolehkan solat seperti biasa.




Soalan: saya telah melakukan onani pada malam hari..jadi air mani terkeluar dengan segaja..bolehkah saya berpuasa pada keesokan harinya dan adakah sah puasa saya tersebut..apa hukumnya...




Jawapan: Jawapannya sama dengan jawapan di atas. puasa perlu diteruskan seperti biasa. Hukum onani adalah haram melainkan dalam keadaan darurat atau dengan menggunakan bahagian daripada tubuh isteri ketika dia haid.




Wallahualam..

Twitter
Facebook
gravatar

hadis-hadis kelebihan 5 amalan di bulan ramadhan 1

Assalamualaikum.




Hadis-hadis Nabi kita yang menyenaraikan kelebihan dan keutamaan amalan-amalan di bulan Ramadhan sangatlah banyak, tetapi saya memilih untuk fokus kepada 5 perkara ini.



MEMBACA AL QUR’AN


Rasulullah S.A.W memerintahkan untuk kita memperbanyakkan membaca Al-Quran kerana bulan ini adalah bulan Al-Qur’an.

“Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang bathil). (QS Al-Baqarah : 185)

Allah S.W.T memilih Ramadhan untuk dijadikan bulan yang diturunkan Al-Qur'an padanya meninggalkan sebelas lagi bulan yang lain supaya dengan ini kita mengetahui betapa eratnya hubungan di antara Ramadhan dengan Al-Qur'an.


undefined
                                                       hadis-hadis kelebihan 5 amalan di bulan ramadhan 1


Twitter
Facebook
gravatar

BEN ASHAARI TANYA BLOG AKU BEST TAK

Assalamualaikum.


Blog ni adalah untuk motivasi, muhasabah diri, pandangan peribadi berkenaan isu-isu terkini dan artikel-artikel yang dirasakan bersesuaian.


Contoh artikel-artikel saya untuk pengenalan anda.







Selamat berkenalan.


Twitter
Facebook
gravatar

5 bentuk pengampunan dosa di bulan Ramadhan daripada Hadis

Assalamualaikum.

5 bentuk pengampunan dosa di bulan Ramadhan daripada Hadis


Bulan Ramadhan adalah sebaik-baik bulan yang pernah dicipta oleh Allah sehingga di dalamnya terdapat sekian ribu malah jutaan kelebihan yang tidak akan kita dapati pada masa dan bulan-bulan yang lainnya. Antaranya termasuklah tawaran pengampunan dosa yang Allah janjikan melalui jaminan hadis daripada rasulNya Muhammad S.A.W.




Mari kita perhatikan hadis-hadis ini satu persatu agar kita tidak terlepas peluang untuk mengamalkannya.


1. Melakukan puasa di bulan ini. Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barangsiapa puasa Ramadhan kerana iman dan mengharap pahala Allah, niscaya diampuni dosanya yang telah lalu." (Hadits Muttafaq 'Alaih)


2. Melakukan solat tarawih dan tahajud di dalamnya.

Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barang siapa mendirikan (sebahagian terjemahan menyebutkan qiamullail) Ramadhan kerana iman dan mengharap pahala Allah, niscaya diampuni dosanya yang telah lalu." (Hadits Muttafaq 'Alaih) 

gambar hiasan ini dipetik dari sini


Twitter
Facebook

kesejahteraan ke atas orang-orang yang mengikut jalan petunjuk