pengumuman


anda semua dijemput untuk membaca dan memahami artikel 15 tips blogging terbaik yang dihasilkan daripada himpunan 15 artikel-artikel tip blog yang ringkas di blog saya ini. klik sini, 15 tips blogging terbaik untuk dimanfaatkan

baca juga lelaki ini masih bersabar walaupun badan dibakar untuk renungan bersama
gravatar

For Myself, The Others terpulang

“Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.” (surah al-Fatihah ayat 1)

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam penghulu anbiya’ dan para rasul.


Artikel ini saya tulis untuk diri saya, seorang hamba yang bernama Mohd Naimul Firdaus bin Abd Latib. Orang lain tak baca pun tak apa.

Dan kali ini, saya tak kisah menulis panjang kerana artikel ini memang untuk saya.
YANG HANYUT DALAM DOSA

Saya ini, yang selalu menghiaskan roh saya dengan kehodohan dan menjadi sangat buruk adalah maksiat kepada Allah. Yang menyebabkan hati saya hitam dan kotor juga ini, maksiat yang hanyir dan berlekit-lekit.

Akhirnya, saya jadi jauh dari khusyuk kepada-Nya. Solat saya jadi hanyut, bacaan al-Qur’an saya banyak lalai, tiada sebarang penghayatan. Ibadah-ibadah saya semua jadi hancur. Rosak dan musnah begitu saja.

Semuanya kerana ini, dosa-dosa maksiat yang menggelapkan.

Mengenangkan dosa-dosa dan maksiat ini, saya selalu mengajak mata saya menangis. Namun saya tidak mampu. Hati saya memang kotor. Pancaran iman dan suluhan takwa masih malap di hati saya.

Saya selalu lupa bahawa Allah yang Maha Penyayang itu, suatu hari Dia akan melepaskan kemarahan-Nya tanpa dapat ditahan.

Murka dengan semurka-murkanya.YANG MAHU REDHA ALLAH

Sebenarnya, yang paling saya mahu dalam seluruh kehidupan saya adalah kebahagiaan. Kebahagiaan semasa hidup di dunia, juga kebahagiaan apabila hidup di akhirat yang kekal, abadi.

Yang saya tahu, mendapat kebahagiaan hanyalah selepas mendapat redha Allah. Tanpanya, kebahagiaan, kesenangan, keamanan yang disebut-sebut hanyalah cakap-cakap kosong yang tidak kukuh.

Namun, mahu dapatkan redha ini saya rasakan sukar betul. Hendak buat perkara yang hujungnya terletak redha Allah ibarat menggenggam bara api, mahu dilepas ia jatuh terpadam, terus dipegang tentulah membakar tangan.

Sahabat-sahabat nabi yang mulia, ulama-ulama salaf dan khalaf, malah tokoh-tokoh yang terkini juga, mereka akan benar-benar gembira apabila tikaman pedang-pedang tajam menebusi dada dan memutuskan tengkuk mereka.

Yang mati akibat kepala dibenam peluru-peluru pistol tidak bermata, dan yang berakhir nyawa di tali gantung, mereka ini menghadiahkan kita dengan hadiah yang sangat mahal, iaitu sebuah senyuman yang membakar.

Semua itu kerana mereka mendapat nusrah daripada Allah. Jalan hidup mereka tersuluh cerah. Mereka nampak dengan jelas bahawa syurga dan redha Allah sedang menantikan ketibaan mereka.

Akhirnya mati menjadi penghubung yang menyambungkan mereka dengan kecintaan mereka itu.

Seperti yang saya sebutkan, motivasi mereka adalah redha Sang Pencipta.

Mereka itu tahu bahawa bahagia hanya selepas redha Dia.YANG MELIHAT HATI

Saya ini,yang saya dapat sebutkan adalah periharalah hati. Lunakkan dan gemburkanlah (kalau perlu gempur) supaya hati menjadi bersih semula.


Hati saya ini adalah tempat dipandang Allah, saya percaya itu.

Seluruh amalan saya, setiap satunya dikira hanya selepas hati saya tepu dengan ikhlas. Yang disalut riyak, atau yang terpalit sombong, malah yang disentuh bangga, semua ini apabila saya persembahkan di hadapan Dia, pasti tidak lagi bermakna.

Hanya kosong dan tiada apa yang tinggal.

Saya takut sebenarnya. Walaupun di dasar hati saya terdapat harapan bahawa Allah itu memang Maha Pengampun, tapi itu tidak bermakna saya boleh bermain-main dengan Dia!

Dengan amalan yang mahu ditunjukkan kepada manusia, dan yang dilakukan untuk kelebihan dunia, semua itu menghilangkan nilaian-nilaian Allah. Seolah-olah saya ini bermain-main dengan suruhan-Nya.

Dan saya mahu sebut lagi, hati yang saya selalu lupa jaga ini, inilah tempat dipandang Allah.DIRI SAYA INI

Yang di atas ini adalah untuk diri saya. Saya khaskan kepada jasad saya yang sedang memandu kenderaan amal, sebagai pengendali nafsu yang selalu merosak, untuk membawa roh menemui Tuhan-Nya.


Sebab itu saya kata orang lain tak baca pun tak apa.

Saya ini tidak seperti baginda nabi. Baginda Muhammad sallallaahu ‘alayhi wasallam di akhirat nanti menangis teresak-esak kerana risaukan tentang umatnya. Yang baginda sebut-sebut di akhir nafas baginda juga tentang mereka inilah, umatnya yang selalu lupa kepadanya.

Saya pula hanya pentingkan diri saya. Jika saya dapat selamat di akhirat nanti, saya sudah rasa bahagia. Peduli apa dengan orang lain. Mereka juga sedang sibuk dengan kecintaan mereka.

Cuma yang saya kisahkan, mereka ini ada yang beriman. Mereka percaya kepada tuhan sebagaimana saya percaya. Mereka kasih kepada baginda nabi sepertimana saya kasih kepada baginda. Jadi saya mahu mereka selamat juga.

Bersama saya untuk menikmati bahagia.SAYA MAHU KELUAR

Akhirnya, yang mahu saya sebut juga, saya mahu keluar dari dunia ini. Apa jalan pun saya tak kisah lagi. Yang penting saya dapat keluar.


Dunia ini banyak meresahkan saya. Kecintaan saya yang patut ditumpahkan kepada Dia, akhirnya tertumpah kepada dunia.

Kepada dunia, kamu dengar sini, saya bosan dengan kamu. Saya hendak keluar. Saya harap kamu jangan ganggu saya lagi.

Bolehkah begitu?

Gilakah saya kalau bercakap dengan dunia?

Jawapannya tidak. Saiyidina Ali Karamallah Wajhah juga pernah menghalau dunia. Bezanya dunia datang kepada beliau dengan rupa manusia, saya ini dunia datang tanpa merupai sesiapa, tetapi dengan rupanya yang sebenar.

Wajah dunia yang sebenar tetapi saya selalu buat-buat tidak kenal.

Dunia, kalau kamu tidak mahu pergi, saya yang akan menjauh dari kamu.

Dengan seluruh daya saya (kalau ada), dipimpin petunjuk ilmu dan rahmat Allah.


“... sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya),” (surah at-Talaaq ayat 2)

“Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.” (Surah at- Talaaq ayat 3)

Twitter
Facebook

salam, menarik artikel ni

cuma sekadar perkongsian, merujuk kpd artikel daripada blog Dr Asri Zainal Abidin, seelokknya dibetulkan Qalb itu merujuk kpd jantung, bukannya hati

"Al-Quran dan Hadis

Hari ini dengan kemajuan sains dan teknologi, begitu banyak mukjizat sains dalam al-Quran dan Hadis ditemui. Maka, menterjemah perkataan qalb atau qulub dalam kedua sumber itu dengan maksud asalnya iaitu jantung adalah suatu kemestian. Jika tidak, nanti orang Melayu gagal memahami rahsia saintifik di sebalik perkataan tersebut. Amat besar perbezaan fungsi antara jantung dan hati!

Dengan itu kita sepatutnya menukar terjemahan ayat-ayat al-Quran seperti: “dalam hati-hati mereka ada penyakit” (al-Baqarah: 10) dengan “dalam jantung-jantung mereka ada penyakit”. Begitu juga: “mereka berkata dengan mulut-mulut mereka, apa yang tiada dalam hati-hati mereka” (Ali ‘Imran: 167), diterjemahkan “…apa yang tiada dalam jantung-jantung mereka”. Begitulah seterusnya. Bahasa Inggeris telah menterjemah dengan tepat seperti “in their hearts is disease..”, “..what was not in their hearts”.

Ini bukan kerana ingin menyalahkan bahasa kita yang telah berjalan sejak sekian lama. Namun, tujuannya bagi mendekatkan kefahaman secara lebih tepat penggunaan perkataan yang dipilih oleh al-Quran dan Hadis atau dalam Bahasa Arab. Perkembangan ilmu terutamanya sains juga mengajak kita lebih teliti terhadap istilah-istilah al-Quran dan Hadis ini. Sekali lagi, jantung bukan hati!"

rujukan: http://drmaza.com/home/?p=1084

Wallahualam

Herr FRI (http://twitter.com/herr_fri)

jantung dan hati?????????????????????????????????

FRI,
salam kembali.. terima kasih atas pujian anda.

terima kasih juga atas perkongsian anda.

merujuk kepada apa yang cuba anda kongsikan, saya memang bersetuju dengan penggunaan jantung sebagai istilah yang sebenar bagi qolbun.

namun, dalam situasi sekarang saya lebih suka untuk menggunakan istilah hati untuk menceritakan hal-hal yang berkaitan kerana perkataan hati itu memang telah makruf dan lebih mudah untuk difahami masyarakat kita.

bayangkan, jika kita menyebut jatuh jantung, patah jantung, dan istilah-istilah lain yang ada dalam perbendaharaan kosa kata melayu, tentu itu akan terasa lain benar.

jantung-jantung atau hati-hati?

wallahu'alam..

???,

boleh pilih mana yang sesuai berdasarkan jawapan saya di atas. yang penting, perbahasan kita bukan tentang istilah tersebut sebaliknya adalah tentang permasalahan kita yang terlalu kurang menjaga kebersihan qolbu.

wallahu'alam..

kesejahteraan ke atas orang-orang yang mengikut jalan petunjuk