pengumuman


anda semua dijemput untuk membaca dan memahami artikel 15 tips blogging terbaik yang dihasilkan daripada himpunan 15 artikel-artikel tip blog yang ringkas di blog saya ini. klik sini, 15 tips blogging terbaik untuk dimanfaatkan

baca juga lelaki ini masih bersabar walaupun badan dibakar untuk renungan bersama

Archive for July 2011

gravatar

panduan cara solat sunat tarawih Jakim

Assalamualaikum.


Di sini merupakan sedikit perkongsian asas mengenai solat tarawih dari segi latar belakang dan panduan cara-cara menunaikan solat sunat tarawih. Harap dapat memberi manfaat kepada semua.



Update: baca juga persoalan dan pencerahan mengenai solat tarawih di sini


Tarawih menurut asal katanya ialah duduk untuk istirahat setelah mengerjakan sembahyang empat rakaat. Setiap empat rakaat dinamakan tarawih adalah sebagai majaz(kiasan/bukan makna sebenar), kerana dari segi cara perlaksanaannya istirahat tersebut adalah sesudah melakukan solat sunat. Erti Tarawih ialah duduk bersenang-senang atau beristirahat.



   rujukan gambar di sini


Twitter
Facebook
gravatar

15 tip blogging terbaik untuk dimanfaatkan

Assalamualaikum.


Yang tidak berblog dijemput baca artikel perkara yang perlu dilakukan apabila terlanjur.




Ok, sambung balik pasal tip blogging terbaik.




Sebenarnya saya sudah menerbitkan beberapa artikel berkenaan tip blogging di dalam blog ini


Jadi tip-tip blogging terbaik yang akan saya utarakan kali ini secara umumnya telahpun saya kongsikan pada artikel-artikel yang lepas. Memang rugi jika anda terlepas peluang untuk membaca setiap satu daripadanya.




Tetapi sebagai galakan, saya akan menceritakan secara ringkas tip-tip blogging terbaik tersebut di dalam artikel ini supaya anda akan berminat untuk memilih mana-mana daripada tajuk tip-tip blogging terbaik seperti yang saya senaraikan di bawah ini:

Twitter
Facebook
gravatar

beberapa persediaan dan persiapan menyambut Ramadhan

Assalamualaikum.


Pernahkah kita jumpa dalam mana-mana kejohanan sukan, yang menjadi pemenang adalah seorang peserta yang langsung tidak pernah berlatih sukan?


Atau, wujudkah dalam dunia ini, seorang pelajar yang lulus dengan cemerlang di dalam peperiksaan, namun dia tidak pernah melakukan latihan yang diberikan gurunya? Nak hebat lagi, dia bahkan langsung tak pernah belajar. Wujudkah?



Pasti tak pernah.

Twitter
Facebook
gravatar

video youtube perlawanan malaysia vs singapura

Assalamualaikum.


Video youtube jaringan gol perlawanan malaysia vs singapura 28 julai 2011 masih belum ada kerana perlawanan ini belum bermula ketika artikel ini ditulis.



nak tengok siaran langsung perlawanan sila ke sini, tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (28 julai 2011)



Bagaimanapun gol-gol yang dijaringkan dapat sama-sama kita tonton tak berapa lama lagi. Diharapkan pasukan kebangsaan Malaysia akan memberikan persembahan yang terbaik selepas agak ketinggalan kepada pasukan Singapura pada perlawanan pertama sebelum ini.


Dengan sokongan padu yang diberikan oleh peminat bola sepak tanah air ditambah faktor bermain di tempat sendiri, video youtube jaringan gol perlawanan malaysia vs singapura 28 julai 2011 diharapkan bakal menayangkan beberapa gol daripada pasukan Harimau Malaya melebihi gol daripada pasukan lawan.


Harapnya Malaysia boleh menanglah. Bagaimanapun kalah menang adat permainan. Tapi kalau tertinggal solat disebabkan permainan maka itu bukan lagi adatnya. Jaga-jaga.


Sama-sama kita nantikan video youtube jaringan gol perlawanan malaysia vs singapura 28 julai 2011.

Twitter
Facebook
gravatar

tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (28 julai 2011)

Assalamualaikum.



Kepada sesiapa yang ingin menonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (28 julai 2011), kita akan usahakan agar video perlawanan tersebut dapat ditayangkan di sini.


Tayangan video secara live juga akan disiarkan oleh siaran RTM pada malam ini. Jadi sesiapa yang tak berkesempatan untuk menonton secara live di televisyen bolehlah cari mana-mana video live streaming.


Blog ini akan cuba menyediakan live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (28 julai 2011) untuk kita menontonnya bersama-sama.


Twitter
Facebook
gravatar

(update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura 28 Julai online

Assalamualaikum.




Setakat sekarang, (update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura 28 Julai online belum ada kerana perlawanan belum bermula.




Sebelum tu jom baca ulasan ni dulu.


Kosmo-
MENCARI dua gol dalam pertemuan dengan Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini sebenarnya bukan satu misi yang sukar buat skuad bola sepak negara.

Tewas 3-5 pada aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 minggu lepas tidak seharusnya menjadi alasan buat Malaysia menyerah kalah sebelum berjuang.


(update)keputusan penuh terkini 



nak tengok siaran langsung perlawanan sila ke sini, tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (28 julai 2011)


Sebaliknya, tiga gol yang dihasilkan di tempat lawan itu seharusnya dianggap sebagai kelebihan dan dijadikan azimat kepada anak-anak buah Datuk K. Rajagobal untuk meruntuhkan keegoan Singapura.



(update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura 28 Julai online




Namun, dengan syarat - misi mencari dua gol perlu dilunaskan dan gawang mereka tidak dibolosi.



Biarpun Singapura gah dengan ‘tenaga import’ mereka, namun mereka terlupa bahawa skuad negara juga memiliki senjata sulit yang lebih ampuh pada malam ini, iaitu sokongan jitu dan laungan padu lebih 90,000 peminat setia Harimau Malaya yang akan membanjiri Stadium Nasional.



Dengan sokongan padu penyokong negara, berbekalkan keyakinan yang tinggi terhadap kemampuan pemain negara serta mengharapkan tuah ‘jersi biru’ kembali menjadi di Stadium Nasional malam ini, kemenangan ke atas Singapura dengan kelebihan dua gol tidak mustahil dapat direalisasikan.




Sama-sama kita nantikan (update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura 28 Julai online



Twitter
Facebook
gravatar

ben ashaari cari blog...cepat

Assalamualaikum.

Tak tahu nak tulis apa, jadi saya ajak anda baca ni,



  15 tip blogging terbaik untuk dimanfaatkan




Untuk soalan, mungkin bleh ambil soalan ni, betulkah tak pakai tudung dijamin neraka?

Atau soalan ni, bersih 2.0 : siapa yang taksub dan jawapan pokok kelapa

Twitter
Facebook
gravatar

penyelesaian masalah remaja perempuan dan generasi muda yang rosak akhlak

Assalamualaikum.




Nabi kita SAW bersabda, "Bagaimana dengan kalian jika para remaja perempuan dan para generasi muda kalian rosak dan runtuh akhlaknya, sedang kalian tidak memerintahkan kebaikan dan tidak melarang kemungkaran?




para sahabat bertanya, "Apakah itu benar akan terjadi, wahai Rasulullah?" Baginda menjawab, "ya bahkan yang lebih buruk dari itu akan terjadi iaitu saat kalian akan memerintahkan keburukan dan melarang kebaikan."




Mereka lagi-lagi bertanya, "apakah itu benar akan terjadi?" 




"Ya," jawab Rasulullah, "dan lebih dari itu apa yang akan kalian lakukan jika kalian telah melihat kebaikan sebagai kemungkaran dan kemungkaran sebagai kebaikan?".





Twitter
Facebook
gravatar

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU



http://www.benashaari.com/2011/07/segmen-sapa-nak-join-bloglist-aku.html



Sesiapa yang nak join bloglist saya sila tinggalkan link di ruang komen. Saya akan jawab di blog anda.


Kalau boleh letak siap-siap blog saya di bloglist anda.



Twitter
Facebook
gravatar

penulis blog ni akan meninggal dunia bercakap tentang akhirat

Assalamualaikum.


Mengenai mengambil dan mempopularkan akhirat sebagai jalan hidup, saya rasakan seolah-olah ramai manusia sekarang yang tersalah pandang.




Saya rasalah, kalau tak betul tolong betulkan saya semula.




Begini, saya melihat bila kita bercakap tentang mengingati akhirat, ramai orang akan fikir tentang ibadah-ibadah khusus seperti solat, baca Al-Qur'an, tazkirah dan lain-lain. Er, termasuk berjihad menentang syirik dan kezaliman.




Dia dah tak fikir bahawa hidup kita seluruhnya ini adalah modal untuk kebahagiaan akhirat. Dia tak fikir makan dia untuk tujuan akhirat, dia tak fikir bahawa dia tidur untuk kebaikan akhirat, tak fikir perhubungan dia secara langsung atau tidak langsung dengan masyarakat juga sebagai jalan untuk menjayakan misi akhirat yang baginda Nabi pernah sebutkan, jadilah kamu untuk dunia ibarat orang asing atau seorang yang di dalam perjalanan.



Twitter
Facebook
gravatar

cikgu wan blogger gila | segmen seo

Assalamualaikum.


Apa halnya tajuk entri saya berbunyi cikgu wan blogger gila | segmen seo?


Mari saya terangkan.


Tapi sebelum saya jawab soalan cikgu wan di blognya kenapa dia seorang blogger gila, saya nak jawab dulu satu soalan berkaitan blog saya sendiri.






Twitter
Facebook
gravatar

kisah hamba Allah berdoa di bulan ramadhan

Assalamualaikum  


Apa khabar anda pada hari ini? Saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Salam Ramadhan Mubarak.

Ramadhan hampir tiba. Selain menjadi bulan puasa, ia adalah bulan Quran dan doa.

Doa dikaitkan dengan ciri kehambaan.


Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahanam dalam keadaan hina. (40:60)

Twitter
Facebook
gravatar

(update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura online 23 julai 2011

Assalamualaikum.




Untuk keputusan penuh terkini Malaysia vs Singapura online 23 julai 2011 akan diupdate semula selepas perlawanan bermula pada malam ini.






Bagaimanapun kalau nak tonton video perlawanan live streaming untuk dapatkan keputusan semasa yang terbaru, anda boleh klik kat link ni, tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (23 julai 2011)




Seperti dalam artikel tersebut, ada pertanyaan terntang kesebelasan utama kebangsaan. Maka berikut adalah kesebelasan utama kedua-dua pihak.



Twitter
Facebook
gravatar

tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Singapura online (23 julai 2011)

Assalamualaikum.








Kalau ada sesiapa nak tonton perlawanan bola sepak kelayakan Olimpik 2014 pada kali ini yang akan melibatkan pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia menentang Singapura sama ada live streaming atau siaran tv percuma pada malam ini bolehlah menonton tayangannya melalui beberapa talian berikut.



LIVE Astro Arena 801 ( 7.00 mlm )
LIVE TV2 ( 7.15 mlm )
Kickoff  ( 7.30 mlm )


Twitter
Facebook
gravatar

(update)keputusan penuh terkini Malaysia vs Chelsea online (21 julai 2011)

Assalmualaikum.



Untuk keputusan penuh terkini Malaysia vs Chelsea online (21 julai 2011) bagi sesi separuh masa pertama berakhir dengan kedua-dua pasukan terikat seri kosong-kosong.


Nampaknya boleh tahan jugak permainan pasukan kebangsaan negara kita.


Sapa nak tonton video perlawanan malaysia vs chelsea online sila klik sini, tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Chelsea online (21 julai 2011)


Diharapkan Malaysia akan mengekalkan prestasi baiknya sepanjang perlawanan penuh 90 minit kali ini.


Keputusan penuh terkini Malaysia vs Chelsea online (21 julai 2011) akan diupdate semula bila perlawanan berakhir nanti.


Selamat menyambut Ramadhan seminggu lebih lagi, 10 tips panduan menghadapi bulan puasa Ramadhan 1.



Twitter
Facebook
gravatar

tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Chelsea online (21 julai 2011)

Assalamualaikum.




Jom sama-sama kita tonton live streaming perlawanan Malaysia vs Chelsea yang diadakan pada 21 Julai 2011 ni. Er, hari ni lah.




Sebelum tu, ini adalah kunjungan kali ke 3 Chelsea bertandang bertemu Malaysia untuk beberapa siri perlawanan yang mana pada perlawanan terakhir chelsea memenangi Malaysia adalah pada tahun 2008 dengan 2 gol berbalas kosong.




Kalau masa tu kalah dua gol saja, takkan kali ni tak boleh nak bagi memang plak kan?



Twitter
Facebook
gravatar

10 tips panduan menghadapi bulan puasa Ramadhan 1

Assalamualaikum.

Saya terjumpa sebuah artikel yang menyenaraikan 10 tips sebagai panduan menghadapi bulan puasa Ramadhan yang akan kita sama-sama hadapi lebih kurang seminggu lagi.
Jadi saya fikir elok untuk saya kongsikan di sini.


Tips pertama di dalam panduan menghadapi bulan puasa Ramadhan kali ini adalah hendaklah kita memperbanyakkan berdoa kepada Allah. Berdoalah agar Allah swt. memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadan dalam keadaan sihat wal afiat. Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksima di bulan itu, baik puasa, solat, tilawah, dan zikir. Dari Anas bin Malik r.a. berkata, bahawa Rasulullah saw. apabila masuk bulan Rejab selalu berdoa, ”Allahuma bariklana fii rajab wa sya’ban, wa balighna ramadan.” Ertinya, “ Ya Allah, berkahilah kami pada bulan Rejab dan Sya’ban; dan sampaikan kami ke bulan Ramadan.” (Riwayat. Ahmad dan Tabrani)  

Twitter
Facebook
gravatar

ben ashaari cari blogger

Assalamualaikum.


Lama tak join segmen ringkas ben ashaari.


Blog ni sebenarnya sebuah blog yang mensasarkan motivasi dan muhasabah diri sebagai fokus utama untuk disampaikan. Tetapi dalam masa yang sama banyak tips-tips blogging yang dikongsikan dengan blogger-blogger lain untuk panduan bersama.




Twitter
Facebook
gravatar

persediaan menghadapi bulan puasa Ramadhan

Assalamualaikum.

Telah berlalu beberapa hari, minggu dan bulan. Sedar ataupun tidak, kita semakin mendekati bulan yang penuh kebaikan, keberkatan dan rahmat daripada Allah. Bagaimana persediaan kita hari-hari yang berlalu ini?

Seluruh dunia bergema dengan doa orang-orang yang beriman; Allahumma Ballighna Ramadhan(ya Allah, sampaikanlah kami ke Bulan Ramadhan) . Doa yang diwarisi dari kekasih yang dicintai Ar-Rasul s.a.w.

Allahumma Ballighna Ramadhan. Inilah doa yang diulang-ulang oleh Rasulullah s.a.w apabila mendekati bulan yang mulia ini. Diriwayatkan bahawa apabila tibanya bulan Rejab, maka Rasulullah akan berdoa ‘Ya Allah Berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya’ban, dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan’ (Riwayat Al-Bazzar, At-Thabrani, Al-Baihaqi).

Twitter
Facebook
gravatar

gambar lelaki mohon tukar nama jantina

Assalamualaikum.


Saya dah tengok gambar-gambar yang disebarkan di media yang dikatakan gambar lelaki yang membuat permohonan untuk menukar nama jantinanya di kad pengenalan daripada lelaki kepada perempuan.


Sekali tengok, atau banyak kali pun memang dah macam perempuan sebab dikatakan juga dia sudah membuat pembedahan penukaran jantina beberapa tahun lepas.


Siap dengan pakai tudung lagi.

baca ni, betulkah tak pakai tudung dijamin neraka?

Twitter
Facebook
gravatar

adakah facebook akan ditutup di bulan Ramadhan?

Assalamualaikum.




Rasanya lelaki dan perempuan sama-sama sukar jika niat dan cara penggunaan facebook telah disalahgunakan.




Yang lelakinya sukar untuk menahan diri daripada membelek-belek album gambar para gadis, sebaliknya pula yang perempuan asyik dengan kegilaannya untuk mengupload gambar sebanyak-banyaknya ke akaun facebooknya.




Sampai bilakah baru semua ini akan berakhir?




Twitter
Facebook
gravatar

rahsia trafik blog beribu sehari terbongkar siri 2

Assalamualaikum.


Semalam saya dah tuliskan artikel rahsia tarfik blog beribu sehari siri 1 di blog ini, jadi sambungannya untuk siri dua adalah kesinambungan daripada perkongsian di siri satu tersebut.


Jika anda belum membacanya sila baca artikel tu dulu kat sini, rahsia trafik blog beribu sehari terbongkar siri 1.


Perlu untuk anda fahami bahawa penggunaan internet diakses di Malaysia sahaja sebagai contoh, bukan setakat puluhan ribu sehari, bahkan berjuta sebenarnya. Dan daripada berjuta inilah sebahagian besarnya mencari maklumat-maklumat terkini dan terbaru di dunia maya ini.

Twitter
Facebook
gravatar

ramadhan 1432H/2011M, tarikh melihat anak bulan

Assalamualaikum.


Berikut adalah tarikh untuk melihat anak bulan ramadhan 1432H atau bulan puasa 2011M. Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia telahpun mengeluarkan senarai rasmi tarikh mencerap anak bulan bagi tahun 2011, Tarikh Melihat Anak Bulan Ramadhan – Bulan Puasa  Dan Syawal 2011.



Twitter
Facebook
gravatar

sos haram ada DNA babi, HP SAUCE AND TOBACCA

Assalamualaikum.


Artikel asal dipetik daripada Fasihah.com.


Pencinta Pizzas sekalian! Erk, kenapa pizza? Sebab kat pizza hut macam penah jumpa sos yang dikatakan haram iaitu HP SAUCE ANDA TOBACCA yang dikatakan ada DNA babi. =.='' Tak tau skang ada lagi ke tak. Jadi, tengok gambar bebetul na, nanti tersalah amik pula!

Twitter
Facebook
gravatar

sos haram HP SAUCE AND TOBACCA ada DNA babi

Assalamualaikum.


Artikel asal dipetik daripada Fasihah.com.


Pencinta Pizzas sekalian! Erk, kenapa pizza? Sebab kat pizza hut macam penah jumpa sos yang dikatakan haram iaitu HP SAUCE ANDA TOBACCA yang dikatakan ada DNA babi. =.='' Tak tau skang ada lagi ke tak. Jadi, tengok gambar bebetul na, nanti tersalah amik pula!

Twitter
Facebook

kesejahteraan ke atas orang-orang yang mengikut jalan petunjuk